Vazduhoplovni tovarni list

VAZDUHOPLOVNI TOVARNI LIST

 

Ugovorom o vazdušnom prevozu robe vazdušni prevozilac se obavezuje da avionom preveze robu od jednog vazduhoplovnog pristaništa do drugog i da preda robu primaocu ili drugom ovlašćenom licu u onakvom stanju u kakvom je primio, bez zakašnjenja, a druga ugovorna strana se obavezuje da za to plati prevozninu.

Ovaj ugovor dobija međunarodni karakter prema važećim međunarodnim konvencijama, onda kada se polazna tačka i odredišna tačka nalaze na teritoriji različitih država i to bez obzira da li se prevoz tokom puta prekida ili se vrši pretovar. Međunarodnim prevozom smatra se i prevoz pri kome se obe tačke nalaze u istoj državi, ako je ugovorom predviđeno spuštanje aviona na teritoriji druge države.

Najznačaniji međunarodni propisi koji su regulisali međunarodni vazdušni transport su: Pariska konvencija iz 1919.god. sadržala je načelo da svaki avion mora imati nacionalnost i da svaka zemlja ima  pravo suvereniteta u vazdušnom prostoru.

Varšavska konvencija doneta je 1929.god. i reguliše prevoz putnika, prtljaga i robe. Ratifikovana je od strane većine zemalja, a naša zemlja je njena članica od 1961.godine. Naša zemlja ratifikovala je i Haški protokol iz 1955.god.

Ugovor o međunarodnom vazdušnom prevozu robe je neformalan, jer prevozna isprava koja se izdaje kao tovarni list nije uslov punovažnosti ovog ugovora. Vazdušni prevozilac prilikom zaključenja ugovora o prevozu izdaje vazduhoplovni tovarni list. U praksi ga popunjava robna služba avioprevoznika na osnovu podataka dobijenih od pošiljaoca. To je dokument koji predstavlja:

 

–         pismeni dokaz o zaključenju ugovora o prevozu,

–         potvrdu prijema robe na prevoz,

–         račun za vozarinu,

–         potvrdu o izvršenom osiguranju,

–         carinski dokument,

–         uputstvo i instrukcije za osoblje koje rukuje robom, reklamacioni dokument i dr.

 

Po pravilu, vazduhoplovni tovarni list je neprenosiv, a može biti prenosiv ako je to na njemu izričito naznačeno. Izdaje se u momentu kada je pošiljka primljena i prihvaćena od prevoznika. Pošiljalac je odgovoran za tačnost podataka upisanih u vazduhoplovni tovarni list, a odgovoran je za štete nanete prevozniku ili bilo kom drugom ukoliko je dao netačne ili nepotpune podatke. Istovremeno, pošiljalac svojim potpisom potvrđuje da prihvata tipske uslove

Advertisements

O srednjoskolskopravo

Diplomirani pravnik, profesor pravne grupe predmeta u Ekonomsko-trgovinskoj skoli u Paracinu.
Ovaj unos je objavljen pod nastavni materijali za komercijaliste. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s