Međunarodna špedicija

MEĐUNARODNA ŠPEDICIJA

Špedicija je stručno organizovanje transporta robe od strane špeditera u svoje ime i za račun komitenta, uz nagradu. Kao samostalna privredna delatnost, špedicija nije postojala u starom i srednjem veku, jer se saobraćalo na kraćim udaljenostima, uz pratnju trgovca ili njegovog predstavnika (vlasnika robe). Špedicija se pojavljuje krajem srednjeg veka, a u 17.veku u Amsterdamu i Hamburgu je veoma razvijena pomorska špedicija. Prvi put je zakonom regulisana francuskim Trgovačkim zakonikom iz 1807.godine.

Svetska organizacija špeditera FIATA osnovana je 1926.god. u Beču. Članovi ove organizacije su nacionalna stručna udruženja špeditera. Naša zemlja je postala članica 1959.god. Posle drugog svetskog rata ova organizacija ulaže velike napore za međunarodnopravno regulisanje špedicije, posebno izradu konvencije kojom se reguliše međunarodna špedicija. Jedino što je do sada ostvarila u ovom pogledu, predstavljaju dve međunarodne jednoobrazne špediterske potvrde FCR i FCT, koje su u punoj meri prihvaćene u poslovnoj praksi. FCR je neopoziva špediterska potvrda o prijemu određene robe od određenog nalogodavca u određenom mestu, u označenom stanju, sa obavezom da je u određenom mestu stavi na raspolaganje određenom licu. Za razliku od potvrde FCR koja se izdaje odmah po zaključenju ugovora o špediciji, FCT potvrda se izdaje u kasnijoj fazi izvršenja ugovora o špediciji i zato, pored sadržaja navedenog za potvrdu FCR, sadrži i podatke o prevoznom putu i prevoznom sredstvu. Kod izdavanja ovih potvrda, po pravilu, odgovornost špeditera prestaje predajom robe prevoziocu ili nekom drugom učesniku u transportu, te špediter ne odgovara za njihov rad. Godine 1970. FIATA je, međutim, uvela špeditersku teretnicu za kombinovani prevoz (FBL), kojom se ustanovljava odgovornost špeditera sve do predaje robe primaocu, što znači da postoji odgovornost špeditera za rad prevozioca i drugih učesnika u transportu (skladištara i sl.).

Osnovne karakteristike savremene špedicije su:

–         Pretežno međunarodni karakter delatnosti. U pojedinim zemljama oko 95% celokupnog izvoza i uvoza se obavlja preko preduzeća za međunarodnu špediciju.

–         Specijalizovanje špediterskih preduzeća. Zbog naglog razvoja međunarodne špedicije špediterska preduzeća se specijalizuju za obavljanje samo pojedinih poslova. Ukoliko bi špeditersko preduzeće obavljalo sve špediterske poslove, to ne bi bilo rentabilno.

U odnosu na privredu u celini, špedicija ima funkciju pomćnika trgovine i kao takva se nalazi

Advertisements

O srednjoskolskopravo

Diplomirani pravnik, profesor pravne grupe predmeta u Ekonomsko-trgovinskoj skoli u Paracinu.
Ovaj unos je objavljen pod nastavni materijali za komercijaliste. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s