Izvori prava – spoljnotrgovinsko poslovanje

IZVORI PRAVA – značajni za spoljnotrgovinsko poslovanje

     Prepreke koje su u međunarodnoj razmeni nastajale zbog razlika među nacionalnim sistemima prava, izazvale su dramatične posledice u nesmetanom odvijanju pravnih odnosa iz ugovora o međunarodnoj prodaji robe. Stoga je u ovoj oblasti došlo do stvaranja ovih pravila.

Bitan je rad Međunarodne trgovinske komore u Parizu na ujednačavanju trgovinskih termina u zbirci INCOTERMS. Međunarodna trgovinska komora je jođ 1936.god. izradila Međunarodna pravila za tumačenje trgovinskih termina INCOTERMS, koja su zatim revidirana 1953, 1967, 1980, 1990, 2000.godine. Najnovija revizija INCOTERMS pravila stupila je na snagu 1. januara 2011. godine. Primena ovih pravila se ne pretpostavlja, što znači da se strane u ovom ugovoru moraju na njih pozvati da bi se primenjivale.

11.apila 1980.god. u Beču usvojena je Konvencija o ugovorima u međunarodnoj prodaji.

 

Upravni odbor Međunarodnog instituta za unifikaciju privatnog prava (UNIDROIT) iz Rima, 1994. god. usvojio je načela međunarodnih trgovinskih ugovora. Ta načela dopunjena su 2004. god. i dala su značajan doprinos uspešnom radu međunarodnih arbitraža, čime će se  praksa rešavanja međunarodnih sporova velikim delom ujednačiti. Od opštih pitanja koja sadrže UNIDROIT  načela, treba ukazati na princip savesnosti i poštenja, kao i tipske ugovore i klauzule. Prilikom izrade ovih načela vodilo se računa o rešenjima Bečke konvencije, ali se velikim delom oslanjalo na rezultate prakse, čime se i objašnjavalo veliko interesovanje poslovnih ljudi da se pozovu na načela neđunarodnih trgovinskih ugovora.

Načela evropskog ugovornog prava (PECL) izradila je posebna komisija koju je osnovala Komisija za evropsko ugovorno pravo. Mnogi smatraju da ova načela (PECL) predstavljaju uvod i izradu evropskog građanskog zakonika. Rad na izradi načela počeo je 1970.god. da bi prva dva dela bila objavljena 1988. god. a treći deo 2002. godine.

Veliki broj pravila, direktiva i drugih akata Evropske unije, nesumnjivo doprinosi stvaranju jedinstvenog građanskog kodeksa, tako da će sa UNIDROIT načelima i Bečkom konvencijm, doprineti globalizaciji svetske trgovine. Savremena sredstva komunikacije ne poznaju granice i nije utopija da će svet jednog dana postati jedno tržište.

Advertisements

O srednjoskolskopravo

Diplomirani pravnik, profesor pravne grupe predmeta u Ekonomsko-trgovinskoj skoli u Paracinu.
Ovaj unos je objavljen pod nastavni materijali za komercijaliste. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s